Týden hokeje 2024

 

Czechicehockey TV

 
 

Klubový fotoateliér

 

Rozhovor pro Ledečský Zpravodaj o zázemí na ZS. (Plné znění)

Stručně řečeno se pro ledečského hokejistu, poté co odroste kategorii Starší žáci, mají věci asi takto:

Jít někam, kde mají Dorost, nebo „rybnikařit“ v hobby-lize. Nedej pánbů skončit s hokejem.

Kluby s  Dorostem (Brod, Jihlava, Třebíč) jsou však výkonnostně jinde. I proto, že – také díky zázemí (vybavenost ZS, sportovní třídy atd) - trénují denně. Ale i třikrát by pro většinu dětí a rodičů z Ledče znamenalo čas, cestování atd. A internát? Vysvětlete to maminkám!

Nebo jít hrát srovnatelnou úroveň (Chotěboř, Kutná Hora, Vlašim, Světlá). Jenže tam mají své hráče a krom zmíněných logistických obtíží může Ledečák, pokud herně nevyčnívá, zůstat „náplavou“. Se všemi důsledky. Na druhou stranu, má-li hrát v těchto oddílech, nechť rovnou zůstane v Ledči. Tedy mohl by, kdyby…

Čas pro rozhovor si udělal předseda HC Ledeč Jan Malík.

Od března se hovoří o nezbytnosti rozšířit na ledečském ZS zázemí. Proč ne už dřív a jaký je vůbec stav?

JM: Problém přetrvává už mnoho sezón, ale vždy to šlo dobrou organizací řešit. Kabin na ZS je jen pět. Z nich musí být vždy k dispozici čtyři: dvě pro týmy, co jsou na ledě a dvě pro ty, co jdou hned po nich. Tato návaznost je mimochodem pro financování ZS nezbytná. No a tu poslední kabinu logicky využívá Áčko. Po otevření ZS to nebyl problém, neboť HC měl pouze Muže a začínající oddíl s žáčky.

 

Od té doby však děti trvale přibývají…

JM: No právě, a ledečskou líheň znají i na ČSLH. Jinak by se klub sotva stal jediným na Vysočině, kam svaz loni vyslal bývalého reprezentanta, mistra světa, hráče NHL atd. coby šéftrenéra mládeže. A ne náhodou zde letos hrála reprezentace ČR do 16 let. Nadto jsme v uplynulé sezóně rozjeli náborovou kampaň, čili dnes je situace taková, že co se zázemí pro děti týče…

…naráží ledečský zimák na svoje kapacity.

JM: Diplomatický jazyk a eufemizmy nechme stranou! Zázemí nestačí. Dávno! Sestavování ledů a problémy s prostory stály spoustu úsilí a improvizací. Ty nervy, čas a energie šly určitě využít jinak a jinde.

Proč nikdo s myšlenkou na další kabiny nepřišel dřív? 

JM: Mluvíme o nich nejméně 4 sezóny, ale pořád jsme naivně doufali v zázrak. Tedy v dobudování vstupního vestibulu na ZS, jak byl v roce 2004 plánován. Původní projekt, a to v souladu s  dotacemi, s těmito prostory totiž počítal.

HC Ledeč s otevřením ZS obnovil činnost s mládeží, což s dotacemi snad také mohlo souviset.

JM: Ono je to vlastně logické. Tehdejší žáčci jsou dnes dorostenci ba junioři a nové děti přibývají. Takže spolu s počty družstev narůstají požadavky na tréninkové časy, čili tzv. ledy. Přibývá materiál, pomůcky a jiné vybavení, žádající bezpečné uskladnění.

Ještě že alespoň Muži mají svou kabinu, chtělo by se říct.

JM: Tak to už bychom asi byli jediný klub na světě bez trvalého zázemí pro Muže. Jenže v Ledči chybí i kabina pro realizační týmy. Takže ta od Áčka slouží i trenérům, tedy +/- dalším 12 lidem. Děkujeme vedení ZS, že nám vychází vstříc a nechá nás uskladňovat nezbytný sportovní materiál, dresy, výstroj, pomůcky všude, kde to jde. Ale nelžeme si do vlastní kapsy: Improvizujeme!

Systematické řešení rozhodně vypadá jinak.

JM: Požadavky standardní sportovní přípravy překračují kapacity, které na ZS jsou objektivně k dispozici. Můžete vymýšlet a koumat to ze všech stran: sebelepší organizace časů pro trénink už nepomáhá. A uvědomme si, že oddíl bude mít v 2016-17 v oficiálních soutěžích ČSLH sedm družstev. Od Přípravky po Muže. Všechna musí minimálně třikrát týdně trénovat, hrát …

Podle webu hcledec.cz měl, či alespoň mohl startovat i Mladší dorost.

JM: Bohužel se většina hráčů (rodičů) rozhodla odejít do Světlé. Jedním z aspektů je dost možná i tamní zázemí. Ještě důležitějším důvodem, proč musíme tuto situaci řešit je však kapacita ledů. V žádném případě nechceme omezit kvalitu tréninkového procesu. Nelze tudíž snižit počty ledů pro jednotlivé kategorie.

Proti tomu ale stojí fakt, že provoz ZS živí Hobby-liga, a ta nechce hrát ve večerních hodinách.

JM: To respektujeme. Už léta v tomto směru nacházíme s městem kompromis. Ano, bez PHL (tj. Hobby-Ligy) se rozpočet zimáku opravdu nenaplní.

Jak tedy navýšit ledy pro tréninky mládeže a současně zachovat stávající schéma ledů pro Hobby-Ligu?

JM: Posunout je do časů, které hráč PHL nikdy využívat nemůže. Je v práci. Kdežto děti mohou brzo odpoledne, po škole. Dokonce budou rádi, neboť po vyučování nevzniká až tříhodinová přestávka. S ředitelkami se dohodne, že trenér děcka po škole vyzvedne a odvede na trénink. Po něm si je pak už vyzvednou rodiče.

V tom případě je jasné, v čem asi bude zakopaný pes.

JM: Právě, v tom, že výstroj musí být v kabině na ZS. Tam se suší, hráč tam má zázemí. Děti výstroj do školy tahat nemůžou a rodiče jim je na ZS nedovezou. Jsou také v zaměstnání.

Má tento – upřímně řečeno na jiných ZS nevídaný – problém v Ledči řešení?

JM: Chápeme náklady města, nákup nové rolby, oprava střechy. Nechceme ani natahovat ruku a „koukejte dát, a to hned“. Na druhou stranu fakt je, že o tom se zástupci města mluvíme a diskutujeme již dlouhodobě. Chceme věc oboustranně vyřešit.

Oboustranně vyřešit… to je formulace taková nijaká, neurčitá.

JM: Záměr jsme s městem diskutovali a dostali jsme zelenou na přípravu jeho zpracování. Na vlastní náklady nechali zpracovat proveditelnost a rozpočet. Uvažujeme o vybudování tří kabin, jednoho prostoru pro sklad a prostoru pro brusírnu, která zcela chybí. (A to na ZS!)                

Rodiče určitě čekají na odpověď jestli kabiny budou, případně kdy?

JM: Celé je to relativně rychle proveditelné do 6 týdnů, ale reálně do září je to na hraně. Museli bychom rychle rozhodnout otázku financování a najít stavitele. Je tam i proces povolování stavby. Vše záleží na jednáních s potenciálními sponzory. 26m dlouhá reklama na hlavní tribuně třeba na 10let může být pro někoho zajímavá…

Čili se nebavíme o zděných kabinách na severozápadní straně ZS, které by dle původního projektu byly přistavěny ke stávající budově, nýbrž o buňkách za tribunou.

JM: Ano, a připusťme, že do jisté míry jde o provizorium. Na tu přístavbu beztak musí jednou dojít! Ale opakuji, chápeme možností města. I tak bychom se buňkami posunuli o velký krok vpřed. Ostatně, nemám obavy, že by se pro ně i při kamenných šatnách nenašlo využití!

Máte v záloze krizový scénář kdyby se buňky do startu sezóny, či přinejhorším do podzimu nestihly?

JM: Minimálně by padly dřívějších časy pro tréninky mládeže! Rodiče jsou v práci a dětem na ZS výstroj nikdo nedopraví. Tréninky by začaly nejdříve v 15.00. Jelikož do nadcházející sezóny postavíme oproti loňsku také družstvo Elévů, plynuly by z toho tahanice o ledy PHL. A protože „hobbyti“ zimák živí, klub by ustoupil a musel tu sloučit trénink dvou kategorií do jednoho ledu. Či dokonce škrtnou tréninkovou jednotku úplně. A to si vezměte, že v loňském náboru – jenž bude pokračovat - přišlo do přípravky 24 nových dětí!

Přípravka a chlapi v jeden čas na jednom ledě skutečně trénovat nemůžou…

JM: Samozřejmě bychom se nějak dohodli, ale právě že zase jen „nějak“. Byla by to partizánština a odnesly by to děti. Chápejte, bavíme se o mládeži, ze které se později bude rekrutovat Áčko, a ti kluci se prostě musí rozvíjet. Jenže kdo půjde hrát hokej, když ví, že v Ledči v 15. letech končí? Sotva kdo. Třeba se místo toho dá na jiný sport. Ale třeba také ne a bude pod lávkou u Sokolovny hulit trávu nebo sprayovat po zdech. Ať si společnost uvědomí, že každá koruna do sportu se násobně vrátí! Jenže sportu si žádá systematický trénink v pevných kvantitativních i kvalitativních rozměrech. A z lejna bič neupletete.

Což platí o to víc, že by se ledečský hokej už potřeboval posunout dál. Konkrétně narážím na kategorii Dorostu, na kterou pro nejbližší sezónu hlavně z probíraných důvodů nedošlo.

JM:  Příští rok se hráči končící v Žácích opět budou rozhodovat, zda pokračovat v Ledči, nebo se rozprchnou jinam. HC Ledeč vychovává děti od čtyř let, ale Dorost, kategorii kde už je to tzv. o hokeji, a jež má v budoucnu zásobovat Muže, tu není. Však také do 30km kolem je 6 zimáků, kde mládež vlastní a prostorné kabiny má. A to nemluvím o „nadstandardu“ typu rozcvičovna, posilovna, byť i malý sklad pro každé družstvo nebo kumbál pro trenéry. Pokud s tím něco do budoucna neuděláme, tak nebudeme mít hráče nejen do A-týmu, ale ani do Hobby-ligy.

Děkuji za rozhovor, další vývoj budeme nadále sledovat.